|   Prva stran  |   Nekaj o meni  |   Moji otroci  |   Moj kraj  |   Fotogalerija  |   Kontakt  |   Povezave  |Zavšeniška cerkevPredvideva se, da je bila zavšeniška cerkev Sv. Duha v srednjem veku romarska, saj naj bi do nje vodila romarska pot.
Danes je Zavšenik ena izmed treh podružnic župnije Šentlambert. V cerkvi, ki bo na binkoštno nedeljo 4. junija 2006 dočakala blagoslov obnovljene zunanjščine (strehe in fasade tako zvonika kot ladje, žlebov), je maša dvakrat na leto Ă???‚¬??€? poleg binkoštne nedelje, ko je tudi žegnanje, še na Jernejevo nedeljo ob koncu avgusta.
Leseni glavni oltar prikazuje Jezusovo mater Marijo z apostoli med binkoštnim prihodom Sv. Duha, medtem ko je sv. Jernej osrednja figura enega izmed dveh lesenih stranskih oltarjev. To je desni stranski oltar, gledano v smeri od glavnega vhoda proti glavnemu oltarju. Stran z oltarjem sv. Jerneja ima tudi stranski vhod.
Ključar cerkve je domačin Marjan Železnik.
Podružnica Zavšenik obsega območje Zavšenika in ožjega Kolka, medtem ko Krivica in Selišče, ki uradno prav tako spadata pod naselje Kolk, praznujeta žegnanje v drugi polovici septembra, ko goduje sv. Lambert, glavni zavetnik župnije Šentlambert.
Moj krajŠe nekaj hišnih imen v vasi Zavšenik, ki leži na južnem pobočju Varnajška (640 m), zato je zelo osončena, pozimi pa v zavetju pred ostrim polarnim vetrom.
Tu sta ugodni lega in prst za polja, travnike in vinograde ter v smeri jugozahoda odličen razgled proti Litiji in njeni širši okolici.
Domačijska imena v Zavšeniku so:
Korošec, Vrbenk in Žont(k), na ožjem Kolku, ki prav tako spada pod zavšeniško podružnico župnije Šentlambert, pa najdemo domačije: Ahc, Bizgar, Kovaček, Pole, Štempihar in Uranovc.
Po legendi je v času turških vpadov pod Zavšenikom taboril večji oddelek turške vojske. Za to so izbrali največji travnik, ki se v spomin na ta dogodek še danes imenuje T'rjak.
Glede na položaj cerkve, ki stoji na gričku, težko dostopnem z juga in zahoda, je zelo mogoče, da so jo okoliški prebivalci uporabljali kot tabor, kamor so se zatekli ob preteči turški nevarnosti.
Moj krajNa turške preizkušnje opominja tudi bližnje obcestno turško znamenje, kot ga imenujejo domačini, čeprav je zelo verjetno, da gre za kužno znamenje, ki so ga postavili za odvrnitev smrtonosne kuge.
Kakšno nevarnost je predstavljala kuga, pove podatek, da je njen najhujši val iztrebil eno tretjino evropskega prebivalstva.
Glede na vse preizkušnje, ki so se zgrnile nad tamkajšnje ljudi, ni čudno, da so na desni oltar zavšeniške cerkve povzdignili junaškega mučenca sv. Jerneja. Bil jim je navdih za pogumno soočanje z mukami vsakdanjega življenja. Zdržali so in preživeli, zato je v slikovitem okolju še vedno navzoča življenjska svežina.